Nemzetközi kapcsolatok, barátságok kialakítása

Az ember társas lény, születésünktől kezdve kísérik végig életünket, hosszabb vagy rövidebb ideig barátok. Érzelmileg és társadalmilag is fontos a velük kialakított kapcsolat, mely egész életünket meghatározhatja. A mai modern világban, az internet korában már könnyebb a kapcsolatainkat online tartani. Ez sokak szerint nem túl jó, hiszen megszűnik a fizikai kapcsolat a két fél között, azonban az azonnali üzenetváltáson kívül sok más előnnyel is rendelkezik.

Már a kétezres évek eleje óta sok oldal foglalkozik a levelezőtársak online összekapcsolásával. Én pár éve regisztráltam fel egy amerikai oldalra, ahonnét azóta is van perui, ukrán és lengyel levelezőtársam is. A barátság kialakításán túl, egy fontos szempont lebegett a szemem előtt: az idegennyelv gyakorlása, fejlesztése. Persze csak a nyelviskolai tanulmányaim mellett vágtam bele, hiszen féltem, hogy kínos lesz helytelen angol nyelvtudással belevágni egy ilyen projektbe.

A nyelvtudás pedig igen fontos a mai világban. Hamarosan a felsőoktatási tanulmányokat is már csak nyelvvizsga birtokában kezdhetik meg a diákok, illetve majdnem minden cégnél előnyt jelent munka szempontjából az idegennyelv tudása. Az angol a világ egyik leggyakrabban beszélt világnyelve. Az angol nyelvtanfolyomak sorra indulnak, azonban nem mindegyik tud megbízható, magabiztos nyelvtudást adni. Egy budapesti nyelviskola olyan interaktív képzési módszereket tud nyújtani, mely során játszva tanulhat az ember és így könnyedén sajátíthatja el az angol nyelv fortélyait. A legfőbb eszközük és céljuk a közösségépítés, ami annyit tesz, hogy kultúra-estekkel, társasjátékozásokkal, illetve szakmai találkozókkal teszik sokkal színesebbé a nyelvtanulás lépéseit. Emlékezetessé és érdekessé teszik a tanulás minden percét. Mint már említettem, az angol nyelvtanfolyam Budapesten zajlik, így fontos megemlíteni a nyelviskola megfizethető árait is. Mint sok más intézményben, itt is ingyenes szintfelmérést biztosítanak a jelentkezni kívánó, vagy csak érdeklődő diákoknak.

A tanfolyamok típusai sokfélék, mellyel lehetőséget kínálnak mindenkinek. Jöhet abszolút kezdő, de akár újrakezdő is, haladó vagy profibb szinten lévő is, a tanmenet az ő tudásukhoz van igazítva. Ezenkívül lehetőséget biztosítanak egy nyelvvizsgára felkészítő kurzusra is.

Úgy gondolom nem csak a fiatalabb generáció számára fontos egy angol tanfolyam,bármikor elkezdhetik az idősebb korosztályból is, felnőttek is. A nyelviskolák kapui nyitva állnak bárki előtt, akik hasznos tudást akar szerezni. Mikor én álltam a nyelvvizsga előtt, a nyelviskolában én voltam a legfiatalabb a magam 19 évével, a többi diák között pedig akadtak szép számban harmincas, negyvenes éveikben járó személyek. Ők kissé bátortalanul kezdtek neki az angol nyelvtanulásnak, azonban sok fejlődtek az órák során. Számomra monoton és egyhangú tanórák voltak ezek, akárcsak az iskolai éveim során, sokkal szívesebben jártam volna interaktív, jó hangulatú idegen nyelv órákra. Azonban úgy gondolom, hogy az általános és középiskolai tudásom nem lett volna elég egy nyelvvizsga megszerzéséhez, szóval mindenféleképpen megérte a nyelviskola látogatása.

Jobb életkörülmény és magasabb fizetés reményében rengeteg magyar hagyja el az országot. A külföldi munkavállalás egyik alapfeltétele az adott ország nyelvének ismerete. Ilyen szempontból is fontos az angol nyelvtanulás. Százezernél is többen élnek az Egyesült Királyságban, sőt egyes hírportálok Londont tartják a második legnagyobb magyarlakta városnak. Az előrelépés szempontjából is fontos, hogy egy magyar munkavállaló mennyire beszéli az angol nyelvet, hiába ő a legjobb a szakmájában. Így nagyon is hasznos a nyelviskolában való tanulás a külföldi munkavállalásban gondolkodók számára is.

A szükséges nyelvismeret birtokában már magabiztosan tudunk külföldi barátokat szerezni, kapcsolatokat építeni. De bármikor jól jöhet egy üzleti út, vagy éppen külföldi nyaralás során is, mikor az adott országban nem beszélik a magyar nyelvet. A levelezőtársak szerzése mindenféleképpen jó dolog: egy új barátot, egy új kultúrát és a közös nyelvet is jobban megismerhetjük a kapcsolatunk kialakítása során. Tovább is lehet menni, egy lengyel lány azért írt nekem, mert ő magyar szakon tanul egy ottani egyetemen és velem szeretné a magyar nyelvtudását fejleszteni. Boldoggá tett és kicsit fellobbantotta bennem a nemzetiségtudat szikráját ezen levél, hogy míg én az angolt akarom fejleszteni, van olyan aki az én anyanyelvemet akarja megtanulni felsőfokon.