Meglepő alkalom barátszerzésre, a klímaszerelés

Ismerős az a helyzet, amikor napközben haza ér az ember, és majd meg hal olyan meleg van a lakásban is? Hiába is próbálja kinyitni ilyenkor az ablakot az ember, általában kintről is csak a meleg jön be. Én pont egy ilyen lakás tulajdonosa vagyok. Óriási előnye, hogy nyáron nagyon meleg van, télen viszont képtelenség rendesen felfűteni. Ezért el is határoztam, hogy teszek ez ellen valamit. Az első körben vettem egy ventillátort, azonban ez nem ért valami sokat. Íg aztán tovább keresgéltem, míg végül az interneten találkoztam a home klímával. Mivel azonban fogalmam sem volt, hogy mibe készülök belevágni, így elsőre megkértem a szakembert, hogy beszéljük át a dolgokat részletesen. Kérésemre ki is jött, hogy megnézze, hova is készül behozni azt a gépet, és átbeszéljük az apróbb dolgokat. Sok mindent olvastam az eszközről a neten és kíváncsi voltam, hogy mi igaz abból, amit ott találtam, illetve, hogy e dolgok hogyan valósulnak meg a való életben. Az úriember készséggel válaszolgatott is.

Az első dolog, ami érdekelt, az a teljesítmény. A neten azt olvastam, hogy elég rövid idő alatt képes a kívánt hőmérsékletre hűteni a ház hőmérsékletét. Azonban az nem volt oda írva, hogy ez mit takar egészen pontosan. Az élő beszámoló szerint attól függően, hogy mekkora teljesítményre állítom a gépet ez olyan 5-15 perc szokott lenni. Ezt még nyilván az is befolyásolja, hogy mekkora a szoba aktuális hőmérséklete, és az általam elérni kívánt hőmérséklet között a különbség.

Kiderült az is, hogy távirányítóval sem kell bajlódnom, ugyanis wifi segítségével, bármilyen okos eszközről lehet irányítani a klímát. Ez így valóban sokkal felhasználó barátiabb megoldás, ráadásul később, ha lesz család, akkor sem kell vitázni, hogy kinél legyen a kapcsoló.

Fontos még számomra a gép hangja is. Melegben nem alszom valami jól, viszont az apróbb zajok is kifejezetten zavarnak. Ebből következően valószínűleg alvás közben is sokat használok majd egy ilyen gépet, ami ha hangos lenne, akkor nem tudnék tőle aludni. Szerencsémre azonban megnyugtatott a szakértő, hogy a modernebb gyártmányok szinte teljesen némán működnek. Ez is kipipálva.

Innentől már csak egy fontosabb kérdés volt bennem, de szerencsére erre is bíztató válasz érkezett. Az érdekelt még, hogy akkor is képes-e kontrollálni a gép a hőmérsékletet, ha az alacsonyabban van, mint amit én szeretnék. A szakember elmondása szerint mínusz 15°C-ig képes fűtést biztosítani a gép. Ezért nem csak nyáron, de télen is hasznát vehetem a szerkezetnek. Külön kiemelte, hogy olyan funkció is elérhető, ami hosszabb távollét esetén 8°C-on stabilizálja a hőmérsékletet, ezáltal garantálva, hogy ne történjen fagyásból eredő probléma, amíg távol vagyok.

A beszereléssel kapcsolatos tudnivalókról is megfelelő tájékoztatásban részesültem. Elmondta, hogy nagyjából 3-4 óra alatt megvan a beszerelés, mivel nálam nem kell falon keresztül elvégezni a csövezést, ami amellett, hogy plusz költség, még 1-2 órával növelte volna a munkaidőt is.

Nem rég volt felújítva a lakás így nem örültem volna, ha nagy kosszal jár a beépítés, de ismét tévedés volt azt gondolni, hogy ez probléma lesz, mivel minden esetben a munkásnak kell eltávolítani a keletkezett hulladékot. Hozzátette ugyan a vállalkozó, hogy egyébként sem jár különösebben sok szemét keletkezéssel egy ilyen művelet.

Már csak annyi volt hátra, hogy időpontot egyeztessünk, miután kiválasztottam azt a modellt, amit a lakásomban szerettem volna beépíttetni. Ez is könnyen megvolt, ráadásul a beszélgetés alatt eléggé meg is kedveltem a másik felet, és úgy láttam, hogy ő is jól érezte magát, és szívesen jön majd vissza hozzám. Meglepően gyorsan ment minden. Alig egy hét múlva már együtt dolgoztunk a klímaszerelés közben. Ez jó alkalmat kívánt további beszélgetésekre, és kiderült, hogy ugyan onnan származunk. Ezen felbuzdulva a munka közben tovább folytattuk a társalgást és arra is fény derült, hogy van közös ismerősünk is, nem is egy. Bár a munka így hamar eltelt, azóta már többször is találkoztunk és egész jó barátok lettünk, ráadásul a klíma is jól működik. Azóta nem csak a lakásomban megfelelő a hőmérséklet, hanem nyertem egy barátot is, ezért úgy gondolom, ennél jobban nem is járhattam volna.