Internet napjainkban.

google-485611_1280Mára a technikai fejlődésnek köszönhetően, szinte észre sem vesszük, de életünk egyik legmeghatározóbb tényezőjévé vált az internet közvetlen, illetve közvetett használata. Közvetlenül használva, tudatos felhasználóként célirányosan használjuk, böngészésre, adatgyűjtésre, kommunikációra, és rengeteg egyéb dologra. Közvetve használva, észre sem vesszük, hogy kapcsolatba léptünk a világháló adta lehetőséggel. Ilyen például a mára már szinte mindenhol megtalálható, online pénztárgépek, a bankkártya használata, a telefonunk adott opcióinak használata. Mivel nem szándékosan, de az internet segítségével áramoltatjuk azokat az adatokat amik szükségesek az adott feladatunkhoz,  észrevétlen marad számunkra. Különböző, szintén észrevétlen de már automatikusan működő védelmi mechanizmusok, védik az adataink illetéktelen kezekbe jutását.

Észrevétlen társ

Mint ahogy említettem, észrevétlenül is de használjuk az internetet. Egy beléptető rendszer a munkahelyünkön, a pénztárgép a sarki közértben, vagy a bank automata amivel a fizetésünkhöz hozzájutunk, mind az adataink egyediségét használva hihetetlen sebességgel kommunikál különböző szerverekkel, és egy kívánt feladat pillanatok alatti megoldását teszi lehetővé. Oda sem figyelünk, de a világot járják be másodpercek alatt az adataink. Szinte már társsá vált az életünk minden percében. Be kell vallani, hogy olyannyira részünké vált, hogy működésképtelenné válna mind a gazdasági rendszer, mind pedig a kommunikációs rendszer a mai világban. Visszatekintve, pár generációt az emberiség életében, hatalmas változást hozott az internet. Nélkülözhetetlenné vált.

Segítség a mindennapokban

Sok rétű, szinte végtelen felhasználási területeket biztosít számunkra a világháló. Lehetőséget biztosít, társkeresésre, kapcsolatteremtésre. Pár kattintással ismerkedhetünk, a világ minden tájáról, emberekkel. Barátságok, esetenként szerelmek alakulnak ki. Régi ismerősöket, barátokat találhatunk meg, és vehetjük fel velük a kapcsolatot. Videó hívásokkal láthatjuk őket, és ez egy speciális, de már természetes kommunikációt teremt számunkra. A gazdaságban is már elengedhetetlenné vált, ez a szupergyors adatáramlás. Cégek közt gyors és megbízható, információcsere, egy kiváló lehetőség, üzletkötésekre. Egy böngészés során a világhálón, gyorsan rátalálhatunk szakemberekre, és egy pár perces üzenetváltással,már akár szerződést is köthetünk a számunkra legmegfelelőbb céggel. Mivel szinte minden cég elengedhetetlen társa, és csatornája az internet, így a piaci verseny is egyre nagyobb. Ez azt eredményezi, hogy egyre profibb szolgáltatásokkal, és egyre jobb minőséggel találkozhatunk. Ez mindenféleképpen a vásárlók javára szolgál. De nem csak, szolgáltatásokat, hanem ügyeinket is intézhetjük pár kattintással. Banki tranzakciókat, orvosi vizsgálatokra való bejellenkezéseket, vagy akár vásárlásokat is indíthatunk akár egy nyaralás során, vagy otthonról a legkényelmesebb fotelünkből anélkül, hogy egy lépést is tennénk. A vásárlásokat tekintve, szinte már minden magára valamit is adó kereskedő, egy úgynevezett webshopot is üzemeltet. Itt szinte mindent meg rendelhetünk, és minden tájékoztatást megkapunk az általunk kiválasztott termékről. Például egy krossz bukósisak vásárlása esetén, kiválaszthatjuk azt ami számunkra a legmegfelelőbb minden szempontból. Összehasonlíthatjuk más hasonló termékekkel, mind kényelmi, mind biztonsági, vagy akár az úgynevezett ár érték arány tekintetében. Ezzel biztosak lehetünk, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket vásároljuk meg. Ráadásul, házhoz szállítva, és garanciával. Ez egy huszonegyedik századi vásárlási forma, ami egyre elterjedettebb, az internetnek köszönhetően. Mára egyre több szolgáltató, és kereskedő tér át az ilyen fajta online értékesítésre, és marketingre. Nagy hatékonyságot, és egyre gyorsabb kiszolgálást eredményez, de mivel a piaci verseny egyre nagyobb, így egyre nagyobb biztonságot is eredményez. A felpörgetett világunk elengedhetetlen részévé vált, és egyre szélesebb körű lehetőségeket biztosítva, szinte önálló életre kelt a világháló. Ezt a folyamatot már megállítani nem lehet, de fokozni akár a végtelenségig, és ennek a képzelet sem szab határt.