A barátok a legrosszabbkor is segítenek

A barátságkereső igazi célja

A héten úgy érzem, sikerült bebizonyítanom, hogy a Márkkal tényleg a legjobb barátot sikerült megtalálnunk egymás személyében. Ahogy mondani szokták, az igaz barát a legrosszabb helyzetben is segít, és hogy úgy mondjam, most tényleg nagy slamasztikából sikerült kihúznom őt: egy vészhelyzet keretében megejtett szennyvízátemelő telep beszerzésen vagyunk túl, ahol az ő szakmaiságát és az én talpraesettségemet kellett összeraknunk ahhoz, hogy megoldjuk a problémát.

Szennyvízátemelő telep a fesztiválra

Márk fesztiválok szervezésével foglalkozik, ami a legtöbb ember elképzelésével ellentétben nem azt jelenti, hogy nyáron elmegy egy hétre bulizni, az év többi részében pedig pihen, hanem általában ősztől tavaszig a nagy szezonra készül, nyáron pedig minden pillanatban riaszthatónak kell lennie és helyt kell állnia. A programok szervezésétől akár a mosdók szennyvízátemelő a biztosítása is lehet az ő feladata, és bármikor probléma van, azzal őt fogják először megtalálni.

Így történt ez idén is, amikor egy kávézásunk közben hívták fel hírtelen, hogy a három nap múlva induló fesztiválon kiderült, hogy a mosdó blokkok felénél nem működik a szennyvízátemelő a tavalyi idény óta, csak eddig senki e próbálta ki. A helyzet nyilván kritikus volt, hisz a mosdók a legjobban terhelt helyiségek tudnak lenni egy fesztiválon, bármilyen szivattyúval meg nem pótolhatóak ezek az elemek: egyrészről a szennyvízátemelő telepnek speciális szerepe van, másrészről abból is egy nagyobb teljesítményűre lenne szükség.

Márk első pillanatban nem is tudta, hova kapjon, de szerencsére sikerült megnyugtatnom, hogy biztosan ki tudunk találni valamit, csak nézzünk körbe az interneten, hogy honnan tudjuk a leggyorsabban pótolni a kiesett alkatrészeket. Szennyvízátemelő telepet szerencsére hamar találtunk, és a webáruház telefonon felhívva tudtuk specifikálni, hogy mire van szükségünk. Legnagyobb mázlinkra még az időbe is belefért a szállítás, úgyhogy úgy nézett ki, a problémát el tudtuk hárítani, még ha egy kis szerencse is kellett hozzá.

Miért más a szennyvízszivattyú?

Miután már megnyugodtunk, volt lehetősége arról is mesélni, hogy mégis miért ilyen érdekes az a szivattyú, amit be kellett szereznünk. Mint megtudtam, a fesztiválon ezek a telepek több kihelyezett mosdó blokknak a működéséért felelnek, rengeteg vécével, kézmosóval és zuhanyzóval együtt, így mindenképp magas hatásfokúnak kell lenniük, és kiesésük hatalmas problémákat okozhat.

A szennyvíztelepek, illetve a hozzájuk tartozó szivattyúk sok mindenben mások, mint a hagyományos társaik, és azért is nem lehet csak úgy behelyezni egy tetszőleges gépet a helyükre, mert kifejezetten a szennyvízzel való megküzdésre lettek kitalálva. Míg egy hagyományos szivattyú jó eséllyel eldugulna a nagyobb, szilárdabb hulladékdarabokat tartalmazó víztől, addig ezek különböző módokon vannak felkészítve ezek ellen. Ilyen technika lehet például az, ha a telephez tartozó szivattyú úgynevezett darálószivattyú, azaz daráló pengékkel van ellátva, amik minden törmeléket, salakanyagot felaprítanak. Így lehet biztosítani, hogy a szerkezetbe már nem jut be olyan méretű szennyeződés, ami annak eldugulását, vagy tönkremenését okozná. Ezek a pengék általában hegyes és nagyon erős, kopásálló anyagokból készülnek, hogy a tartós igénybevétel alatt se romoljon az állapotuk.

Szintén egy különlegessége a szennyvíztelepnek, hogy nem pH semleges, azaz savas és lúgos környezetben is működhetnek minden további károsodás nélkül, ami kifejezetten szükséges olyan típusú igénybevételhez, aminek mi tesszük ki őket.

A telepek szerencsére a megbeszéltek szerint megérkeztek időben, és Márk szerint a beszereléssel sem volt semmilyen probléma. Idő hiányában nem volt idejük megfelelően elfedni a szivattyúkat, így egyelőre csak reménykednek, hogy a fesztiválozóknak nem támad az a jó ötlete, hogy megrongálják őket, de a jövőben még megpróbálnak ez ellen is tenni valamit, hogy érinthetetlenül vihessék majd tovább a következő helyszínre. Hogyha ez azonban nem sikerül, akkor újra a segítségemre lesz szükségem – de most már amúgy is tudja, hogy rám mindig számíthat, ha bajba kerül.