book-shelf-349934_1280A mai rohanó világban elengedhetetlen, hogy ne haladjunk, a korral. Azok, akik nem képzik magukat valamilyen formában, sajnos, elvesznek. Te foglalkozol azzal, hogy tovább képezd magadat?

Régen és most

A régi időben, mikor csak pár szakma volt, nem kellett az embereknek azzal foglalkoznia, hogy minél többet tudjon, és hogy akár adott szakmán belül, tovább képezze magát.

Az idő múlásával, a dolgok is megváltoztak, és a fejlettebb civilizáció, fejlettebb dolgokat követel meg. Már nem elég, ha csak van egy szakmánk, azon belül jónak, sőt, a legjobbnak kell lennünk hiszen, csak ebben az esetben maradhatunk talpon

Vegyünk egy alap példát, egy fodrász esetét. Az általunk megfigyelt fodrász legyen negyven év körüli. Ő azért nem most végezte el a szakmát, hanem 20 évvel ezelőtt.

Nem elég, hogy elég régen is volt, de akkor is más volt a divat, és most is. Nekik is van lehetőségük tovább képezni magukat, különböző fodrász rendezvényekre elmenniük, hogy legyen elképzelésük, az aktuális trendet illetően. Ugye mennyire egyszerű? Egy alap szakmát vettünk górcső alá, és tessék, kiderül, hogy nekik is szükségük van képzésekre. Hiszen gondoljunk csak bele, milyen lenne, mindenki, egy 80-as évek béli hajjal, a mostani időkben.

Mindenkinek kell a képzés

Természetesen, minimálisan, minden szakmának kell, a tovább képzés. Változnak a jogszabályok, a trendek, az előírások, minden.

A könyvelőnek tudnia kell a jogszabályok változása értelmében létrejött szabályokat napi frissességgel.

A vendéglátó szakmában résztvevőknek is vannak képzések. Régen, ha jól emlékszem, talán az elsők között volt, a koktél készítő továbbképzés, míg mostanra, a barista képzés lett ilyen. Budapesten ennél a cégnél van lehetőség ilyen tanfolyamra beiratkozni, ha esetleg téged is érdekel, egy ilyen képzés.

Miért jó, ha tovább képezzük magunkat

Hát nem most végeztem a szakmámat én sem. Ebből adódóan, nekem is szükségem van a folyamatos tovább képzésre.

De lássuk, miért is jó? Ha több végzettségünk van, több lesz a lehetőségünk is. Minél több végzettségünk van, és naprakészek vagyunk, annál több dolgot tudnak ránk bízni, így leszünk egy adott munkahely számára nélkülözhetetlen.

Ez olyan, mint egy logikusan felépített matematikai példa. Ha nélkülözhetetlenek leszünk, akkor biztosan megmarad az állásunk is, és nem fognak kirúgni, hogy jobb szakembert vegyenek fel helyettünk. Manapság sok esetben, már a cégek pályáznak különböző támogatott képzésekre, hogy az alkalmazottaik több dologhoz értsenek.

Természetesen, ezekkel a tovább képzésekkel, egyenes arányban, nőnie kell a fizetésünknek is. Na és persze, ki ne szeretne sokat keresni?.

Számtalan lehetőség van arra, hogy akár önmagunkat is képezzük. Lehetőségünk van akár nyelvi szinten is, hiszen ha eljárunk egy nyelvtanfolyamra, és lesz egy közép vagy egy felsőfokú nyelvvizsgánk, az is van olyan hasznos, mintha egy plusz szakma lenne a kezünkben. Mindenképpen érdemes ezeken a képzéseken elgondolkodni, pláne akkor, ha a munkáltató állja a dolgot, nekünk csak részt kell vennünk, és tanulnunk.

Az egyik barátnőm párjának nem volt érettségije, így a cég úgy döntött, hogy beíratja iskolába, ha ő is vállalja, mégpedig azért, hogy utána tovább menjen főiskolára, és legyen egy olyan plusz végzettsége, amire neki szüksége lesz hamarosan. Az ő esetükben, a cég vállalta minden költséget, és ha munka időben kellett volna suliba mennie, akkor elengedték, úgy, hogy fizették az óráit ugyan úgy. Persze tanulnia neki kell, és vállalnia, hogy nem bukik meg, de ez nem egy nehéz feladat, csak be kell járnunk, és egy kicsit tanulni.